Nu börjar J-SM för RS Feva i Öregrund

Under tredagar 14/6 till 16/6 så pågår J-SM För Feva I Öregrund. Under fredagen så är det en tune up följt av ett “Funrace” Totalt är 19 besättningar anmälda. Tyvärr verkar vi fått något avhopp i sista stund.

Resultat och bilder kommer att visas på denna sida löpande under helgen.

 

Bilderna kan användas fritt, icke kommeriellt

Fredagens Tune Up började med svag vind som vred och ökade. Det blev lite kort bana i och med att vinden ökade. Efter Tune Up:en så var det ett funrace Starten gick från bryggnocken och vidare över till Gräsö camping där seglarna fick dra ett spelkort, andra benet gick in i Öregrund hamn där dom fick dra ett andra kort. Målgången blev sedan vid bryggnocken där starten hade ägt rum. Vinden mellan Öregrund och Gräsö hade ökat och det var planing för fevorna. Några båtar kapsejsade och det var kallt i vattnet, så våtdräkt/torrdräkt var välbehövligt.

Lördag

Idag börjar JSM på riktigt. Vid skepparmötet så uppstod ett litet problem, det skulle kunna pga. vindförhållandena bli förlängning av banan till 3 varv, istället för 2. När man förlänger banan till 3 varv så hissas Trikoloren alltså franska flaggan. Den hade vi inte fått med oss från Uppsala. Men efter lite spaning så hade ett hotell i Öregrund en fransk flagga som vi kunde låna.

Det är 5 seglingar planerade för dagen, och det ser ut som väderprognosen kommer att medge det.

Planen är att lägga tävlingsområdet nära klipporna på norra sidan av Öregrund, så det blir så åskådarvänligt som möjligt.

Efter att banan var lagd så åkte apan upp (betyder att starten är avbruten). Vind hade vridit mot syd lite tidigare än vad prognosen hade sagt så hela banan fick läggas om igen. Vinden tilltog också med den sydligare vinden och start förfarandet kunde börja om efter en stund. Det blev ett livligt race där tyvärr en båts genaker fick en reva och för en annan båt lossnade ett vant i masten. Vinden var jämn och fin hela racet.
Andra racet startade i fin vind och seglarna var snabbt uppe vid kryssmärket.

Under eftermiddagen så började molnen växa till och det förde med sig vind vrid både mot väst och öst. Så dom i banläggarbåten hade fullt upp. Det blev som planerat 5 race under lördagen.
Dagen avslutades med en grillkväll ute på Öregrunds båtklubbs klubbholme som ligger ca 5 distans söderut från Öregrund. Sjöräddningssällskapet kom förbi med ”Olof Wallenius” en räddningsbåt i Victoria klassen, den blev välbesökt av seglarna.
.

Söndag

Idag är det 4 seglingar planerade, det kommer inte att bli något avbrott för lunch, utan alla 4 seglingarna genomförs i ett svep. Detta pga. Att många har långt att åka och vill komma iväg hemåt så fort det går.

Väderprognosen för dagen hade tidigare utlovat regnskurar och rätt mycket vind, istället fick vi växlande och rätt lite vind från väst iställer för den utlovade sys/sydväst. Dagens först race det 6 i tävlingen var första som alla kom i mål, tidigare har det alltid varit någon med DNF (Started but did not finish) eller DNS (Came to the start area but did not start).

Dagens två första race 6 och 7, seglades i väldigt svag vind. I race 7 var det flera båtar som knappt tog sig över startlinjen, vinden tilltog sakta och i stråk över banan så race 7 kunde genomföras.

Det var planerat ett lite längre stopp mellan race 7 och 8, det blev betydligt längre än planerat då vinden dog fullständigt. Efter nästan 2 timmar så kom det vind igen och dom två sista racen kunde genomföras inom utsatt tid. Det blev fina förhållanden för seglarna dom sista 2 racen. Vinden höll sig relativt konstant både i riktning och styrka.

Vi kunde genomföra alla nio planerade seglingar. Segrare blev efter en väldigt bra serie med hela 6 förstaplaceringar och två 5 placeringar som sämst,  Kajsa-Lotta Ölmestrand och Ebba Ettemo. Ebba har förövrigt vunnit JSM i Feva en gång tidigare.
Kajsa-Lotta och Ebba får i och med vinsten en inbjudan till Seglingens mästare som går av stapeln i Marstrand 12–13 oktober.

Mellan andra och tredjeplatsen så skilde det bara en poäng. Medans mellan första och andra plats var hela 22 poäng.
Det var 7 besättningar som seglade för Upsala segelsällskap och 3 från ESK så Uppsala hade mer än hälften av deltagarna i årets JSM. Så alla Fevorna på skarholmen fick följa med, det lånades till och med in en Feva från Jolle Seglarna i Sigtuna

Pristagarna JSM RS Feva 2024

Andra plats

Sara Skarin, Agnes Ek
Seglande för Upsala segelsällskap

Första plats

Kajsa-Lotta Ölmestrand, Ebba Ettemo

Seglande för Norrtälje segelsällskap

Tredje plats

Rasmus Chilléen, Hannes Chilléen
Seglande för Upsala segelsällskap

Efter att tävlingarna var slut så återstod att packa ihop allt som skulle tillbaka till USS Det var totalt 11 båtar som skulle transporteras tillbaka och en hel del utrustning som också lastades i ett skåpsläp som hyrts för tillfället. Efter den här utflykten till Öregrund så är även alla funktionärer som deltagit och gjort detta möjligt rätt slutkörda. Förutom funktionärer från USS och ÖBK så deltog även funktionärer Nynäshamns segelsällskap och den funktionär som hade längst väg kom ända från Västkusten, nämligen Marstrands segelsällskap

Det finns några som speciellt ska tackas för att detta evenemang gått att genomföra. Många har arbetat länge och mycket, framförallt Andreas Melen som dragit ett stort och tungt lass, vilket lede fram till att JSM i Öregrund där Upsala Segelsällskap tillsammans med Öregrund Båtklubb kunde genomföra ett så lyckat arrangemang. Det ligger mycket arbete och planering bakom så ett stort tack till funktionärer och föräldrar som har ställt upp.

Coach Jonathan

Coach Gabbi (har för tillfället ingen bild)

Dommare Björn

Tävlingsledare Andreas