För tredje året i rad arrngerar USS Froggen

 

Sedan 2022 har froggen, det som förra året blev Swedish Youth Sprint Cup med totalt 4 deltävlingar runt om i landet seglats på Ekoln. Från och med i år så seglas konceptet även i Norge och Danmark, och till nästa år så planeras en nordisk final.

Liksom förra året så var det 24 lag anmälda som under 2 dagar kommer att segla i 8 likvärdiga RS Feva båtar. Detta för att  göra upp om vem som är grodhavets mästare. Tyvärr fick vi 2 återbud i sista stund så det blir 22 lag som kommer att göra upp nu i helgen 25-26/5. Tävlingen kommer att filmas och visas på Youtube, det kommer också att finnas en informationssida där man kan följa resultaten.

 

Lördagen började som planerat med segling i J70, efter att registrering och skepparmöte var avklarat. vinden höll sig för en gångs skull från att vrida sig under dagen, men det var svaga vindar. J70 båtarna fungerar ganska bra även i svaga vindar så det blev 2 fleet i den båttypen med dubbla besättningar. Vinden tilltog lite mot eftermiddagen så vi hade hopp om att få goda förutsättningar när det nu var dags att börja segla Feva, men redan efter en timm avtog vinden igen och banan kortades. Trotts det så genomfördes tre flights med tre race i varje alltså nio seglingar i RS Feva. Med rätt soltrötta seglare så avslutades dagens seglingar kring 17:30. Efter att båtarna tagits om hand så blev det en lekfull 4-kamp med kasta fender i jolle, hissa genacker, fånga boll i kopp och klassikern spotta groda. Där efter kom den mycket efterläntade pizza buffen. 45 pizzor var beställda och dom gick åt i en rasande fart. Efter den här dagen så skulle man kunna tycka att ungdommarna skulle vara rätt trötta. Men dom drog igång med vattenskidsåkning. Hoppas dom kommer att ha kvar energin till i morgon när Froggen avslutas.

Söndagen skulle bjuda på lite mer vind men också ett kraftigt vind vrid från nordlig till ost och till och med lite sydost. Vid 10 tiden hade vi lagt banan enligt det vind som skulle råda från tio tiden, så som både från SMHI och Windy förutspådde. Men som vanligt på Ekoln så blev det inte riktigt så. Första racet blev uppskjutet och banan lades om. Vi hade då en tendens till vind vrid till ost. Men under racet vred vinden tillbaka på nord igen. Vilket gynnade dom som var snabba att läsa vindskiftena. Efter det racet så kom vi fram till att udden vid UKF troligen var orsaken till dom stora skiftena i vindriktningen. Eftersom vi gärna ville att det skulle vara bra för dom åskådarna som kom till altanen vid klubbhuset ville vi gärna lägga banan så nära landet som möjligt, men det gick bara inte att få en bra bana där. Hela “flottan” förflyttade sig mot Vretalandet. Tacka vare att alla suportbåtar och domar båtarna hjälpte till med att lyfta dom fyra rundningsmärkena så gick flytten av banområdet väldigt snabbt. Här var det mycket mindre vind vrid, trots det vå förekom det en del vindskiften, både i styrka och riktning. Dom seglare som kunde utnyttja förutsättningarna kunde dra stor fördel. I ett race var det en båt som rundade klart sist men genom tur eller skicklighet valde andra kanten på banan kunde den avancera och kom in som 3 båt inte långt efter dom 2 första.

Planen var att genomföra 7 fleet med 3 seglingar i varje alltså totalt 21 race. Men vid 13:30 tiden så började vinden till slut vrida mot ost. Den dog också ut, och vi fick avvakta. När vinden kom tillbaka så var det med en 90 graders vridning mot ost. Vindstyrkan tilltog också upp mot 7-8 m/s i vindbyarna och flera seglare passade på att plana med Fevorna, under tiden vi la om banan. Det blev inte bara en banomläggning, den fick läggas om flera gånger innan den låg i något sånär rätt vindriktning. Nu fanns det inte längre tid kvar att starta flight 7, utan vi fick nöja oss med att slutföra den sista seglingen i flight 6. Det blev dagens mest händelserika race med flera vindskiften byig vind en kapsejsning. När sista båten skulle gå över start linjen fick vi peka ut var den låg för startfartyget hade svängt upp och förbi läbojen, på grund av att vinden kraftigt vridit mot syd dom sista minuterna.

Tredje plats

Viktoria Marik & Agnes Lilja USS

Första plats

Sara Skarin & Agnes Ek USS

Andra plats

Stella Adsten & Alexander Berger ESK