Dubbla aktiviteter på USS i helgen

Under två dagar så har den praktiska delen av kurs för seglingsledare blå nivå genomförts. Kursen avslutas denna helg 18-19 maj och förhoppningsvis så har vi 6 nyexaminerade seglingsledare efter det.

Samtidigt så har Upplands Gästriklands seglarförbund en träningshelg för tvåmansjollar.

Eftersom dom som går seglingsledarkursen behöver träna på procedurer kring start och målgång och ungdomarna som tränar i tvåmansjollarna behöver träna på kappsegling där just start och mål är en viktig del så passar det förståss bra att samköra dessa två aktiviteter.

Kursledare för de blivande seglingsledarna är Håkan Andersson från Enköping, som under lördagen torrkörde startförfaranden på bryggan. “Bryggsegling” eller “bryggstarter” fick en ny innebörd……..

 

Ungdomarna som kom från distriktet fick segla i lätta vindar på förmiddagen. Under eftermiddagen så tilltog vinden och dom fick fina förutsättningar för sin segling. Jonathan Ålander som ledde träningen var speciellt nöjd med det väder som var beställt till helgen.

På söndagen så kördes det “skarpt”, dagen började med ett skepparmöte som deltagarna i tränare blå kursen höll i. Där fick  seglarna information om hur dagens seglingar skulle gå till. Hur banan skulle seglas, vilka flaggor och signaler som var aktuella för dagens segling, allt detta gick igenom under överinseende av Håkan Andersson. Deltagarna uppmanades också att någon gång tjuvstarta så både seglare och seglingsledare kunde träna på det förfarandet.

 

Efter skepparmötet var det full fart ut till tävlingsområdet. Dagen bjöd på så gott som perfekt väder med strålande sol och lagom med vind. Något som för Ekoln var väldigt ovanligt var att vindriktningen inte svängde fram och tillbaka som vi som seglar på Ekoln är vana vid, det var så gott som konstant vindstyrka och riktning hela förmiddagen.

Det hade också smugit sig in 2 hermeliner bland katterna i form av 2 st Laser eller Ilca (International Laser Class Association) som båttypen nu heter.

Det blev en väldigt lyckad helg där alla verkade vara väldigt nöjda men också trötta efter dom intensiva passen.